برگرفته از کتاب خوداشتغالی؛ داستان موفقیت

مبتنی بر برنامه توسعه سازمان ملل برای خوداشتغالی در مقدونیه

ترجمه پیمان پوررجب


ولیکا  ترایانوفسکا (Velika Trajanovska) می‌گوید: "همیشه وقتی یک کسب‌وکار  راه‌اندازی می‌کنید، خطر وجود دارد، چالش این است که خوب برنامه‌ریزی کنید و  زمان‌های بد را پشت سر بگذارید. و اگر می‌توانید این کار را انجام دهید،  پس فقط فکر کنید وقتی بازار بهبود یافت، چه چیزی می‌توانید به دست آورید!"

شرکت  جدید ولیکا یکی از شرکت‌هایی است که از رکود اقتصادی سال‌های اخیر به شدت  آسیب دیده است. اما او مصمم است که رویای خود را رها نکند. او می‌گوید: "از  زمانی که در دانشگاه مشغول تحصیل در رشته کشاورزی بودم، می‌خواستم یک  مغازه گل فروشی داشته باشم. درست است که مردم در دوران رکود، پول کمتری را  برای کالاهای تجملاتی مانند گل خرج می‌کنند، اما این کارگاه به من کمک کرد  تا درک بهتری از کسب و کار پیدا کنم و در قضاوت درباره نقاط قوت و ضعف  ایده‌هایم واقع بینانه‌تر باشم."

ولاتکو پوپوسکی (Vlatko popovski)،  مدیر آژانس ملی اشتغال مقدونیه، مشکلات پیش روی کسب و کارهای جدید را  تشخیص می‌دهد، اما از نتایج این برنامه دلگرم می‌شود: "با توجه به شرایط  اقتصادی کنونی، قابل توجه است که چه تعداد از این مشاغل موفق شده‌اند -  تقریباً هفتاد درصد. طبق آخرین ارزیابی که رقمی بسیار بالاتر از میانگین  بین المللی برای استارت آپ ها است. من نمی‌خواهم چالش کسب‌وکارهای کوچک را  کم اهمیت جلوه دهم، البته، در حال حاضر زنده ماندن برای هر کسب‌وکار کوچکی  سخت است."

سانا شکرجلی (Sanela Shkrijelj)، یکی از مربیان متخصص،  موافق است که فضای کسب و کار برای شرکت‌های کوچک چالش برانگیز است. سانلا  می‌گوید: «از زمانی که بحران اقتصادی باعث رکود جهانی شد، روزگار سختی بوده  است، اما کسب‌وکارها باید خوش‌بین باشند. به همین دلیل است که ما به  علاقمندان به خوداشتغالی می‌آموزیم که انعطاف­پذیر باشند و آینده را زیر  نظر داشته باشند - همیشه برای بررسی و تنظیم مدل کسب و کار خود آماده  باشند. زیرا اگر کسب‌وکار شما بتواند در این شرایط اقتصادی دوام بیاورد،  آمادگی بیشتری برای استفاده از فرصت‌های اقتصادی که پس از گذر از این  ابرهای سیاه به وجود می‌آیند، خواهید داشت."

ولیکا پس از فارغ  التحصیلی در رشته زراعت، به عنوان مدیر یک نارنجستان مشغول به کار شد تا  اینکه در سال 2003 بیکار شد. او متأهل و یک دختر دارد. عشق ولیکا به پرورش  گل هرگز او را رها نکرد و تا فرصتی که به دست آمد امیدهای خود را برای  امرار معاش به عنوان گل فروشی زنده نگه داشت. در سال 2011 به برنامه  خوداشتغالی ملحق شد. مانند بسیاری از شرکت­کنندگان، مانند ولیکا برای اولین  بار از طریق دوستان در مورد برنامه خوداشتغالی شنیده بودند. ولیکا  می­گوید: "برنامه خوداشتغالی شگفت­انگیز است."

ولیکا می‌گوید:  "تصمیم گرفتم این ایده را بررسی کنم، و اطلاعاتی که از برنامه توسعه سازمان  ملل و مرکز اشتغال به دست آوردم تأیید کرد که این حرکت درستی بود که انجام  دادم. نمی‌توانم وانمود کنم که از خطرات نمی‌ترسیدم، اما با خودم فکر  کردم، خوب، این فرصتی است که برای ساختن آینده‌ام منتظرش بودم."

برای  ولیکا مهم‌ترین درسی که از این کارگاه آموخت، نیاز به انعطاف‌پذیری  شرکت‌های جدید بود: "تاب‌آوری کسب‌وکار و عزم برای موفقیت – این‌ها چیزهایی  هستند که به ویژه در مراحل اولیه اهمیت دارند. در این شرایط جوی نمی‌توان  انتظار موفقیت یک شبه را داشت – باید برای زنده ماندن در روزهای سخت  برنامه­ریزی کرد."

هدف برنامه خوداشتغالی حمایت و تشویق افرادی است  که واقعاً مصمم هستند در زندگی با کسب و کار موفق شوند. ایده کسب و کار،  عزم و اراده، حتی سرمایه اولیه، همه باید از طرف شرکت­کنندگان باشد. برنامه  توسعه سازمان ملل و مؤسسات ملی، اینجا هستند تا به آنها کمک کنند تا  ایده‌های خود را تأیید و تقویت کنند و آنها را به طرح‌های کسب و کار قابل  اجرا تبدیل کنند و همچنین آنها را برای آشنایی با مهارت‌ها و دانش‌های  اداری، مالی و حسابداری آماده کنند، تا کارآفرینان از دانش کافی برخوردار  باشند.

ولیکا با سرمایه‌های اولیه‌ای که به عنوان بخشی از برنامه پس  از اتمام موفقیت‌آمیز کارگاه دریافت کرد، روی بذر و کود و یک گلخانه جدید  سرمایه‌گذاری کرد که این امکان را برای او فراهم کرد تا تولید خود را به  طور چشمگیری افزایش دهد. او با تمرکز بر تولید بدون متحمل شدن مخارج و  مخاطرات یک فروشگاه خرده‌فروشی، مبنایی مناسب برای رشد آینده ایجاد کرده  است. او می‌گوید: "من قصد دارم به زودی تولید را گسترش دهم، و زمانی که  زمان مناسب باشد، کسب و کار را توسعه خواهم داد و در حمل و نقل  سرمایه­گذاری می‌کنم تا محدوده تحویل را افزایش دهم."

ولیکا  می‌گوید: "توصیه‌ای که من می‌توانم به هر کسی که به فکر درخواست برای این  برنامه است می‌دهم، این است که بر ترس خود از شکست غلبه کنید و ریسک کنید.  زیرا حتی اگر کسب و کار شما در ابتدا موفق نشد، حداقل می‌توانید به چشمان  خود نگاه کنید و بگویید که تمام تلاش خود را کرده‌اید."

یکی از  اقدامات مؤثر برای موفقیت کسب و کارهای خانگی، ایده­گرفتن و آشنایی با  تجارب سایر کسب و کارها است که در قالب سایتی از طرف دولت این به  اشتراک­ گذاری تجارب و ایده­ها عملیاتی خواهد شد.