پیمان پوررجب
نقطه مقابل زیان قابل تحمل، سود مورد انتظـار است. جو و همکاران (2005) معتقدند کـه تمرکـز کارآفرینـان بـه جـاي رسیدن به سود مورد انتظار باید بر ضـرري کـه مـی تواننـد تحمـل کننـد باشـد؛ زیـرا فعالیت در کسب وکاري جدید همواره با ریسک همراه است و ممکن است به سـودهاي مورد انتظار منجر نشود و یا زمانی طولانیتر براي رسیدن به سود مورد انتظار نیـاز باشد.
ریسکهایی که کارآفرینان در طی دوره شروع کارآفرینی تا مراحل آن تجربه میکنند عبارت است:
1- ریسک مالی
بيشتر کارآفرينان، سرمايه خود را از محل پس اندازها و اموال شخصي تأمین میکنند و در صورت شکست، آن را از دست میدهند؛ ریسک مالی از بارزترین ریسکهای پیش روی کارآفرینان است. کارآفرينان، خطر چنين ورشکستگي را میپذیرند و بسياري از مردم از آن جا که نمیخواهند و نمیتوانند پس انداز، خانه، اموال و حقوق خود را به خطر بيندازند، در تأسیس کسب و کار و پذيرش مخاطرات آن نيز موفق نيستند.
2- ریسک خانوادگی و اجتماعی
آغاز کسب و کار کارآفرينانه، زمان و انرژي زيادي میطلبد در نتيجه اين تعهدات، کارآفرين ممکن است به واسطهی تلاش عاشقانهی خود، لطمات خانوادگي و اجتماعي مانند کمبودها و مشکلات ناشي از عدم حضور خود و تأثيرات آن روي نزديکان و عزيزانش را متحمل شود.
3- ریسکهای شغلی
رها کردن شغل سابق با هدف شروع کسب و کار جدیدی که اطمینانی به موفقیت آن نیست ریسک بالایی را میطلبد و احتمال شکست فعالیت کارآفرینانه شهرت حرفهای کارآفرین را تهدید میکند. چنين پدیدهای، بزرگترین نگراني مديراني است که میخواهند يک شغل سازماني مطمئن با حقوق بالا و مزاياي عالي داشته باشند.
4- ریسکهای روانی
این نوع ریسک بسیار پیچیده است و با عوامل شخصیتی همچون توانایی فائق آمدن بر شرایط مبهم، نتایج نامعلوم، انتخاب و اختیارات نامشخص، دانش و اطلاعات نامحدود و... مرتبط است.
ريسک پول، خانه، همسر، فرزند و دوستان را به نوعي میتوان تعديل نمود، اما تنشهای روحي، استرس، اضطراب و ساير عوامل رواني که در نتیجه شروع و تداوم فعاليت کار آفرينانه بر کار آفرين عارض میشود، داراي تأثيرات جبران ناپذيري است و از آن بعضاً به «ریسک سلامت روان» یاد میشود.
خوش بینی و اعتماد به نفس میتواند در کاهش این نوع ریسک مفید باشد؛ هر چند این مساله به توانایی کارآفرین در مواجهه موفقیت آمیز وی بستگی به سه نوع ریسک سابق دارد.
به طور کلی هر نوع ریسکی مورد نظر کارآفرینان نیست بلکه ریسکهای معقول و حساب شده مد نظر است؛ در این ریسکها، ضررهای رسیده قابل تحمل میشود تا سود موردنظر کارآفرین کسب شود. محاسبات و پیش بینیهای کارآفرینان اغلب از بروز ریسکهای غیر ضروری جلوگیری به عمل میآورد.
ریسک کارآفرینی ریسکی حساب شده، متعادل، ارزشمند، مبتنی بر مهارت یا تجربه قبلی آنها و از همه مهمتر فرایندی و رویهای است؛ بدین وجه که تنها نتیجه حاصل شده ملاحظه نمیشود، بلکه چگونگی تحقق شرایط و نحوه اجرای فرایندها نیز مهم است.
دیدگاه خود را بنویسید